BUKAN SEKADAR IKLAN ///because sharing is caring

Kemaskini Linux Mint 19.3 Tricia 64-bit tanpa kemaskini GRUB


Linux Mint 19.3 Tricia 64-bit

Permasalahan timbul bagi yang guna multi OS contohnya Komputer kawe yang dah boleh masuk muzium ni (Dell Optiplex 755) menggunakan OS Windows 7 , Linux MINT debian , Linux Tina 19 dan Pepermint linux . OS utama adalah (Linux Mint 19.3 Tricia 64-bit) ni berada dalam hardrive kedua (Secondary) .Bila sistem operasi dikemaskini maka semua pakej akan dikemaskini termasuklah sekali dengan Grub. Jadi bila reboot terus le masuk rescue sebab GRUB ni akan kemaskini setting dia. GRUB pening bila setting HD tak betul.

Sepatutnya OS utama ni mesti dalam hardrive nombor satu tapi apa nak buat sebab cara paling cepat nak tambah hardisk 1tb yang baru. Jadi disini kita gunakan satu trick yang paling mudah bagi yang guna Linux Aliran ubuntu/mint/debian ni dengan cara Lock versi grub tu..

sudo apt-mark hold grub* grub*:i386

Guna satu line command tu saja dapat selesaikan masalah ….

Nota Tambahan

sudo apt-mark hold <package-name>
Remove the hold:

sudo apt-mark unhold <package-name>
Show all packages on hold:

sudo apt-mark showhold

Sistem bunyi dan Xubuntu

Sudah dua kali Netbook Isone Entertainment kena virus. 500Gb Koleksi lagu dan mp3 hilang dalam sekelip mata.Virus kali pertama sempat dihapuskan sebab masih ada ubat dia, kali kedua serang lagi teruk. Tak boleh nak recover dah.

Jadi setelah bermesyuarat , saya telah mencadangkan supaya menggunakan LINUX sebagai Operating sistem sebab ia kebal dengan Virus-virus ni. Semalam bermula lah cubaan kali kedua …dan ia berjaya dengan cemerlang.

Xubuntu

Xubuntu , linux mint dan Debian adalah distro kegemaran saya. Telah menggunakan linux semenjak dari tahun 2000 lagi bermula dengan REDHAT. Semua PC dirumah sekarang pun pakai Linux dan ada juga satu windows 10.

Projector Band – Meskipun Kau Tahu

LyricsSering diriku dihantui bayangmu
Sering diriku merasakan kau disini
Sampai bila ‘ku yang harus diganggu
Sampai bila kau yang harus kurindu
Mengapa pergi kau hancurkan hati ini

Mengapa masih ‘ku menunggu
Mengapa masih kau disitu
Jika untuk menyakitiku
Pergi kau jauh dariku
Mengapa tidak kau selami
Tulus hatiku mencintamu
Lemah nadiku melihat dirimu
Bersamanya Huo-o-o…

Meski kau pun tahu ‘ku kekasihmu
Sampai hati kau mengkhianati jiwaku
Kau hancurkan cinta
Kau leburkan semua
Kisah-kisah kau dan diriku

Meski ‘ku bertahan sambut cintamu
Kau terangi jiwa ini lembut hatimu
Hidup dan matiku hanyalah untukmu
Sudah ‘ku tahu
Tak akan kembali…
Hancur hatiku…
Untuk selamanya…

Meski ‘ku bertahan sambut cintamu
Kau terangi jiwa ini lembut hatimu
Hidup dan matiku hanyalah untukmu
Sudah ‘ku tahu
Tak akan kembali…
Hancur hatiku…
Untuk selamanya…
Sudah ‘ku tahu
Engkau bidadari
Selamat tinggal
Untuk selamanya…

Terpisah kau dan diriku o-o-o-oh
Hanya tuhan yang tahu ho-o-o

Source: Musixmatch

Songwriters: Razif

Sedia ooo layan lagu ni… meleleh air mataku..

Impian

Untuk segala apa yang kita rasa,
adakala lebih baik disimpan sahaja.

Untuk segala apa yang kita impi,
adakala lebih baik menjadi mimpi.

Bukan kita tidak layak memiliki,
tapi ianya lebih baik dibiar sepi.

Hasrat kita bukan hanya untuk kita,
tapi untuk semua di sekeliling kita.

Impian kita bukanlah semudah disangka,
tapi ia perlu ada pengorbanan dan usaha.

Tidak tercapai tidak mengapa,
asalkan kita terus bergerak ke sana.

Tidak termakbul tidak apa,
asalkan niat kita masih untuk Dia.

Credit hamiasraff

Bigpay Berbelanja secara cashless

Berbelanja secara cashless

Antara pilihan untuk anda berbelanja tanpa membawa wang tunai ditangan anda adalah menggunakan Bigpay. Selain ewallet yang makin hari makin banyak contohnya Boost, Razer Pay, GrabPay, Touch n Go, dan akan muncul lagi nanti iaitu Happy Mastercard .Bigpay menawarkan banyak kelebihan kepada pengguna kerana ia didatangkan bersama Prepaid Mastercard yang boleh digunakan dimana-mana premis,kedai pasaraya yang menawarkan pembayaran menggunakan Mastercard.

Integrasi antara app dan kad lebih menarik kerana app tersebut dibuat khusus untuk menyimpan rekod transaksi perbelanjaan berbeza dengan e-wallet lain

Banking Only Better

A CARD TOGETHER WITH AN APP
Unlike e-wallets, your BigPay card is accepted world-wide. Receive instant notifications and freeze it in one tap.
SEND & RECEIVE MONEY INSTANTLY
Doing a bank transfer to one of your friends takes way too long. With BigPay, it’s as easy as sending a WhatsApp.
INTEGRATED EXPENSE MANAGER
Ever tried keeping tabs on your spending? Well, BigPay does it for you – right from the app. Next level analytics.
NO HIDDEN FEES, FULL TRANSPARENCY
Banks like to hide fees. We don’t. BigPay is free to get and free to keep. Even our ATM withdrawal fees are fixed.

Aplikasi berkenaan bukan sekadar aplikasi e-wallet seperti yang lain, ia didatangkan bersama kad debit yang menawarkan kelebihan-kelebihan berikut:

Animasi BigPay app
  • Aplikasi pengurusan kewangan bersama kad debit meyimpan rekod transaksi yang dilakukan dengan kemas dan susun atur yang menarik seperti aplikasi rekod kewangan yang lain tetapi lebih mudah kerana integrasi bersama kad.
  • Boleh hantar dan terima duit antara ahli secara segeramaksudnya instant (seperti Instant Transfer di bank). Perkara ini boleh diamalkan untuk menghantar “split bill” iaitu request payment daripada rakan apabila berkongsi bayaran terhadap sesuatu pembelian barang atau perkhidmatan.
  • Pengeluaran duit di ATM seluruh dunia pada kadar RM10 bagi setiap pengeluaran. Jika ada ahli keluarga yang menuntut di luar negara boleh juga menggunakan BigPay sebagai kaedah menghantar wang kepada mereka. Kelebihan BigPay ialah tidak melibatkan bank, duit yang dikirim dapat diterima serta-merta.
  • Sifar bayaran proses pembelian tiket AirAsia. Adalah lebih bijak untuk berjimat ketika berbelanja termasuklah membeli tiket penerbangan dan nilai tambah yang lain. Ketika membeli tiket AirAsia, bayaran proses sebanyak RM4 untuk internet banking dan RM16 untuk kredit / debit kad yang lain, bayangkan jika kerap membeli tiket, sudah tentu jumlah yang besar telah dikeluarkan untuk membayar bayaran proses sahaja. Gunalah BigPay kerana tiada sebarang caj, malah mendapat diskaun lagi untuk tambahan makanan di dalam penerbangan.
  • Kadar pertukaran mata wang terbaik. Apabila hendak melancong ke luar negara BigPay memberikan kadar tukaran terbaik. Setiap kali tiba di mana-mana negara luar, kadar tukaran mata wang akan dihantar kepada anda melalui app dan kad BigPay sedia untuk digunakan pada bila-bila masa.
  • Berbelanja dan kumpul mata ganjaran BIG Points. Setiap kali melakukan tambah nilai dan juga pembelian anda pasti menerima mata ganjaran BIG Points yang boleh ditebus kemudian untuk pembelian tiket penerbangan AirAsia.

Ganjaran

Rujuk dan nikmati ganjaran setiap kali rakan anda menjadi sebahagian daripada revolusi ini dan mengaktifkan kad BigPay, ganjaran RM10 diberikan kepada anda berdua.
BigPay Referral

NAK RM 10 Percuma dengan Bigpay . Gunakan Kod ini semasa mendaftar

8P8VM2II8G

Muat turun aplikasi

Dapatkan sekarang aplikasi BigPay di App Store atau Google Play dan mulakan mendaftar. Tambah nilai pertama sebanyak RM20 dan kad debit akan dihantar terus ke alamat rumah.

Youtube Video Test

Halim Ahmad

Lyrics
Kasih, telah terbina sebuah mahligai
Menjadi tanda agungnya cinta kita
Kasih telah kubinakan sebuah istana
Sebagai bukti cinta sejati

Mekar menghiasi taman kasih kita
Dan diiringi haruman firdausi
Dikaulah permaisuri di hati suami
Penyejuk mata penyenang di hati

Tapi angin yang mendatang
Bagaikan badai yang melanda
Kau pergi dulu tanpa menungguku
Kerna takdir kurelakan jua

Kekasih, akan kupahatkan doaku
Di dalam lena dan jua jagaku

Kekasih, akan kusirami pusaramu
Dengan cinta sejati
Oh, andai takdir bisa bersama lagi
Kuingin hidup bahgia bersamamu

Kekasih, akan kupahatkan doaku
Di dalam lena dan jua jagaku
Kekasih, akan kusirami pusaramu
Dengan cinta sejati

Oh, andai takdir bisa bersama lagi
Kuingin hidup bahgia bersamamu

Kasih, telah terbina sebuah mahligai
Menjadi tanda agungnya cinta kita
Kasih telah kubinakan sebuah istana
Sebagai bukti cinta sejati
Menjadi tanda cinta sejati

Source: Musixmatch

Test

Test Dulu ‘wordpress Theme’ setelah diedit, server pun kena uji juga tengok sangkut ke tak. sebelum run Live …